10
Aug-2014

AA-Atleet (oftewel het EK zwerfie-atletiek)

blog   /  

IMG_7542Hoe mooi zou het zijn als sportdrankjesgigant AA haar oren niet laat hangen naar de frisdrankbranche en voor de verandering gehoor geeft aan de wens van de fans van zwerfie-atletiek. Ik kan me weergaloos verheugen op de resultaten van de door AA gesponsorde atleten als deze sportsuperhelden zich vrij mogen voelen om hun fans te plezieren door met zwerfie aan de slag te gaan.

Stel je voor: de Europese Kampioenschappen Atletiek. Zurich, dinsdag 12 augustus 2014. Eelco en Pelle scoren punten bij het leven op de openingsdag en hun tienkamp. Er is geen onderdeel dat zich niet leent voor een bonusronde met (jawel) de zwerfiesponsornaam prominent in beeld. Na afloop van de succesvolle 100 meter geven beide heren met een zogenoemde ‘Dafne’ alvast een voorzetje naar de woensdag; de warming up voor het verspringen gebeurt over brede stroken AA-zwerfie; na het kogelstoten koelen de heren af door verdwaalde flesjes de cirkel ín te mikken, Melissa komt er even gezellig bij en doet voor de heren niet onder; de training voor het hoogspringen bestaat uit het aantikken van een aan een werphengel bungelend AA-zwerfie; bij de 400 meter gaat het erom wie als eerste 4 AA-zwerfie uit de tribune heeft geraapt; op de horden – concentratie! – doet ook Gregory enthousiast mee en mag het publiek participeren door lege AA-zwerfie naar de heren te mikken; bij het discuswerpen worden Eelco en Pelle bijgestaan door gigant Eric die in plaats van de ronde schijf nu het grootste formaat AA-zwerfie een flinke zwiep geeft. Tegen de tijd dat polsstokhoog aan de beurt is komt kwetsbare held en voormalig springer Wout van Wengerden met een verse lading AA-zwerfie aanzetten: heeft ‘ie met gevaar voor eigen leven uit handen van de keurige Zwitsers buiten het stadion weten te bemachtigen. Voor het speerwerpen liggen op 90 meter afstand de AA-zwerfie klaar om gespiest te worden, een onderdeel waar zowel Eelco als Pelle tijdens zomerse BBQ maaltijden hard op hebben geoefend. Het slotonderdeel van de AA-zwerfie tienkamp, de 1500 meter, start niet op de baan maar in de hoogste ring van de tribune. Wie het eerst alle ringen rond is geweest en op de baan finisht mét tenminste 10 AA-zwerfie is de winnaar.

IMG_7574Na twee rondes is het moment aangebroken: op woensdagavond om 20:25uur is het onze eigen Dafne Schippers die zich de benen uit het lijf loopt en haar 100 meter wint. HOERA! Halverwege haar ererondje wipt ze fluks de tribune op om tussen de stoeltjes een achtergelaten flesje AA op te rapen. Met een welgemikte bovenhandse worp (ze kan meer dan alleen hard lopen) landt het halflege AA-zwerfie met een ‘plonk’ in de afvalbak: de ‘Dafne’ is geboren. Het hele stadion schudt op zijn grondvesten, Hans van Zetten doet het van opwinding bijkans in z’n broek en de duizenden meegereisde oranje atletiekfans juichen in koor: ZWER-FIE SCÓÓÓÓÓÓRT!

In zwerfie-atletiek is de 4×400 meter estafette het feestnummer. Hoe kan het ook anders met kanjers als Liemarvin, Bram, Obed, Terence en Bjorn. Na jarenlang gemodder met een kaarsrecht gladmetalen baton is het eindelijk eens gezellig overgeven dankzij het voorgevormde (oranje!) AA-zwerfie dat zo soepel van hand tot hand glipt. De 2 B’s (Bram en Bjorn) moesten even wennen aan de rondborstigheid ervan maar toen ze zagen hoe vrijpostig hun teamleden het nieuwe ‘baton’ handelden lieten ze hun laatste restje schroom varen. Opvallend is dat de 4×400 heren een uitgesproken voorkeur hebben voor zwerfie-exemplaren, in tegenstelling tot maagdelijke AA-flesjes blijken de tweedehandsjes zich tijdens de wissel soepeler te gedragen. Het thuisfront, Rotterdam Atletiek, heeft zich voor hun topatleten tijd noch moeite gespaard, elk clublid raapte mee en het resultaat mag er wezen: bákken vol AA-zwerfie werden Zurich ingevlogen. Het ontbreekt er nog maar aan of mede-RAlid Sanne Verstegen loopt haar 800 meter met in elke hand een Rotterdams koopgoot-zwerfie.

IMG_7570

Op zondag 17 augustus vormt de marathon de ultieme uitdaging: net als bij de 1500 meter starten Miranda, Andrea, Ruth en Stefanie met Hugo, Olfert, Koen en Ronald bovenin het Letzigrund stadion. Ze keken de kunst van het tribune-opruimen af van het Japanse voetbalpubliek (FIFA World Cup 2014) en ze hebben de weken voorafgaand aan dit EK flink geoefend in het al bukkend hardlopen. Eenmaal op de baan aangekomen zullen ze het stadion verlaten en op jacht gaan naar Zurichse zwerfie. Eenvoudig zal het beslist niet zijn, de Zwitsers zijn super-sauber en Wout raapte buiten het stadion al de meeste zwerfie weg. De marathonners zullen het moeten hebben van de Nederlandse fans die zich langs het parcours van hun ‘beste’ kant laten zien: ze lurken de suikerste AA alsof hun leven er vanaf hangt en het duurt niet lang of de lege flesjes belanden in de goot. Bij het 10-kilometerpunt zijn het Ronald en Ruth die leiden: beiden hebben ze 3 AA-zwerfie gescoord. Koen is wat achterop geraakt omdat hij met zijn lange stelten verstrikt raakte in een AA-zwerfie dat door een over-enthousiaste fan te dicht voor zijn voeten werd gemikt. Het zijn de risico’s van het vak. Het keerpunt bij 21,5 kilometer vormt tevens de eerste afwerp-plek: elke deelnemer heeft een eigen afvalbak met een nummer dat correspondeert met het startbewijs maar net als bij de drankposten wil het ook hier wel gebeuren dat een atleet zich vergist. En ja hoor, het is Hugo die zijn lading AA-zwerfie omkiept in de afvalbak van Andrea die daar maar wat blij mee is! Gedane zaken nemen geen keer, Hugo lijkt(!) ineens kansloos en Andrea schuift 3 plaatsen naar voren. Zal mijn eigen favoriet Olfert Molenhuis als eerste over de finish komen? Ik verklap niets als ik zeg dat het uiterst spannend is. Het is een marathon als nooit tevoren. Tot op de laatste meter wordt gestreden, om de eer en om die ene felbegeerde gouden zwerfie. Met recht mag de uiteindelijke winnaar zich verheugen in de A status, de AA-A status welteverstaan.

IMG_7573

Wat zou het mooi zijn als de beste mensen van AA-drinks zich aangaande hun productverpakking verantwoordelijker zouden gedragen en zich niet langer verschuilen achter brancheorganisatie FWS en groenwasserette Nederland Schoon. Het zou de beste mensen van AA-drinks sieren als ze in een – sportief – eigenwijs besluit om écht werk te maken van minder zwerfafval alle AA-flesjes simpelweg voorziet van statiegeld.

EK ZWERFIE ZURICHOok heel mooi zou het zijn als EK AA-atleten Dafne Schippers, Bram Peters, Anouk Vetter, Nadine Broersen en Nadine Visser uit eigen overtuiging en voor het oog van de camera’s een zwerfie zouden rapen. Dat geldt trouwens ook voor alle andere EK sportsuperhelden voor wie ik aan de buis gekluisterd zal zitten. Kom op mannen en vrouwen atleten laat je van je mooiste kant zien: buk, raap, fotografeer, ruim op en tweet met #zwerfie #EKZurich #Zurich2014.

Een geweldig extraatje zou het zijn als álle Nederlandse atleten zich positief verbinden aan een project dat Olympisch van formaat is en rechtstreeks leidt naar Rio2016, te weten: de plastic madonna.

1

 likes / One comment
Deel dit bericht:
  1. Dirk Verboom /

    Raak gezegd Anne :groenwasserette Nederland Schoon
    ‘t fenomeen tribune collectief opruimen is nieuw voor me. We prikken en rapen verder

reageer op dit bericht


Click on form to scroll

Archief

> <
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec