12
Feb-2014

Campagne!

blog, zwerfafval   /  

plastic-tasjes1Ze komen eraan! De gemeenteraadsverkiezingen (19 maart 2014). Uw lokale politici staan klaar om uit te zwermen over stad en land om uw stem te bemachtigen en omdat zij heel goed weten dat geen mens partijprogramma’s leest brengen ze u slogans, oneliners, gimmicks en gadgets. Het heet campagnemateriaal, het is troep op weg naar zwerfafval.

Ballonnen

Pennen, sleutelhangers, buttons, flyers, stickers, paraplu’s, slabbetjes, lollies (in plastic verpakking die gegarandeerd direct op straat belandt), mokken, fietszadelhoesjes, plastic tasjes en onnoemelijk veel… ballonnen. Wat er fout is aan ballonnen en de stokjes waar ze op vastzitten weet u inmiddels en dat weten de politieke partijen naar eigen zeggen ook. Hier leest u het ballonnenstandpunt van PvdD en D66, van deze partij des te opmerkelijker gezien het feit dat ballonnen als promotie-artikel te bestellen zijn in hun webshop.

normal_184_184_96241d85ee94287227d043ad5ac2493fAl dat campagnemateriaal is stuk voor stuk bedrukt met logo, gezicht, slogan van de betreffende partij. Materiaal dat, behalve aan de portemonnee van de fabrikanten en verkopers van relatiegeschenken, niets toevoegt aan de wereld anders dan dat het zorgt voor een stortvloed van zwerfafval. Zwerfafval dat tegen hoge kosten moet worden opgeruimd door schoonmakers die betaald worden uit uw afdracht aan gemeentebelasting.

Als u toelaat dat uw schattige zoontje of dochtertje een ballon in het knuistje gedrukt wordt door een partij die belooft de belastingen te verlagen, weet dan dat het die opgeblazen ballon is die ervoor zorgt dat de hoogte van uw gemeentebelasting niet daalt maar stijgt.

normal_184_184_59953b686d8bf848e66f281b46e91d21Als u een pen aanneemt van de partij die zegt voor duurzaamheid te gaan, weet dan het plastic uit olie afkomstig is en duurzaam op een manier die u niet voor mogelijk houdt: dit plastic frutsel is niet biologisch afbreekbaar en vergiftigt het milieu tot in het oneindige.

Als u een flyer aanneemt uit handen van die door de partij tijdelijk ingehuurde aardige jongen of dat lachende meisje gekleed in ‘vrolijk jack met opdruk’, weet dan dat 99,9% van die flyers nog geen twee stappen verder naar de grond dwarrelen. (U doet dat niet want u leest de tekst aandachtig, bespreekt de inhoud met uw gezin en stopt het drukwerkje nadat uw kandidaat met een meerderheid aan stemmen in de gemeenteraad is beland keurig bij het oud papier. Het is uw buurvrouw die zo asociaal is om ‘m ongelezen uit haar vingers te laten glippen.)

Als het waar is wat politici beweren “het gaat om de inhoud” dan geef ik hier mijn inhoud prijs door mijn keuze alvast bekend te maken. Mijn stem gaat naar een kandidaat van de partij die

 1. besluit om dit jaar en alle komende jaren GÉÉN promotiemateriaal op de markt te brengen en
 2. besluit om het materiaal dat ze op voorraad heeft zichtbaar te recyclen en
 3. op resp. lokaal, nationaal, internationaal niveau JA stemt op wetsvoorstellen die gericht zijn op behoud en uitbreiding van statiegeld; verkoopverbod op plastic tasjes; herintroductie van de verpakkingsbelasting.

IMG_3183

 

2

 likes / 11 Comments
Deel dit bericht:
 1. PlasticMinimalist /

  Fantastisch duidelijke taal! Ben benIeuwd wat de Pvdd aan campagne maTeriaal gebruikt. Ik ga ze tweeten! En morgen ruim ik weEr een stuk afval op.

 2. Marianne /

  Hallo Anne, ik heb je blog doorgestuurd naar mijn man, lokaal politicus voor de pvda, hij heeft het op zijn facebook pagina gezet: https://www.facebook.com/johan.verbeek.754?fref=ts

 3. Pro Oosterhout /

  Hallo Anne,
  Mooi blog, goed bezig.
  Wij zijn een nieuwe plaatselijke partij en vonden het van het begin af aan (2maanden geleden) belangrijk dat we de campagne materialen zelf zouden maken. Om eerlijk te zijn doen we dit ook omdat we geen campagne budget hebben.
  Wij zijn een partij die uitgaat van de kracht, kennis en kunde van de mens.
  Onze campagne is hier een voorbeeld van.
  De gekozen materialen zijn puur natuur; pluimen en klei. Wij hebben nu ‘pluimknutsel’ momenten, waardoor we op een ontspannen manier met elkaar van gedachten kunnen wisselen en de band onderling versterkt wordt.

  Wij geven osterhouters die dat verdienen een pluim.
  Om verschillende redenen kunnen mensen een pluim verdienen, we noemen een paar voorbeelden:

  De moeder die belangeloos de shirtjes van het voetbalelftal wast
  De buurman die helpt als er lastige klusjes zijn
  De buurtbewoner die het zwerfvuil opruimt
  De postbode die het razend druk heeft maar toch eventjes tijd maakt voor een praatje met de eenzame buurman
  etc. etc. etc.

  Deze actie blijkt een succes. Het is ook geweldig te ervaren hoe blij mensen kunnen worden van zo’n klein gebaar.

 4. Micky /

  Geweldige Anne,

  Ik heb je statement even doorgestuurd aan het SP raadslid van de afdeling zuidplas.
  Met als resultaat dat de ballonnen die gepland stonden niet worden uitgedeeld. En dat je punt op de agenda van de volgende vergadering staat. Babysteps maar met het terugtrekken van de ballonnen actie ben ik wel blij. Het is toch weer goed dat je het onder de aandacht houdt. DAnk hiervoor.

 5. dorothé /

  Hi anne,

  Hi Anne,
  Ik denk dat ik dit jaar nergens op kan stemmen als ik jouw 3 punten zou onderschrijven want er is nogal wat van die reclamezooi. Ik vrees dat de fabricatie ervan de weer aanzet tot economische groei of zo. Maar ik ken wel iemand die kandidaat is en daar zal ik je blog aan mailen in de hoop dat ze er wat mee doet. Het is een druppel op een gloeiende plaat natuurlijk maar het is iets. Net zoals dat ene stuk zwerfafval per dag oprapen. Dat doe ik ook nog steeds.

  Groetjes,

  Dorothé

 6. Heidi Op de Beeck /

  Sta me toe je “LA ANNE” te noemen
  Je blijft me verbazen! Groots, krachtig, scherp, puur… mijn stem heb je!

 7. Quest /

  Krachtige taal!
  De laatste blogs zijn al steeds simpele duidelijke standpunten. Daar is behoefte aan. Ga zo door, maar hopelijk niet als politicus maar als motivator, informator voor een politicus.

  Plastic zit al in ons eten, dus Partij voor de Dieren zou het moeten aanspreken. De SP had ik mij ook meer bij voorgesteld, die zijn van nature al pro-milieu. Het blijft kennelijk moeilijk, ook voor politieke partijen daar niet alleen in een helder standpunt in te formuleren en zich daar ook naar te conformeren. Te beginnen bij zichzelf. Anders is het wel erg ongeloofwaardig.
  Goed gezien Anne!

  Nog zo’n initiatief als afval opruimen is geen afval (of zo min mogelijk) maken. Daar begint het mee. http://www.levenzonderafval.blogspot.nl/
  Het kost wat moeite, maar eenmaal de slag te pakken maak je er al snel een sport van zo min mogelijk (gemaks)plastic te kopen en zo weinig mogelijk afval te maken. Bovendien probeer ik afval zo dichtbij mogelijk te houden. Recyclen is lang niet altijd milieu- en energievriendelijk en ook geen garantie dat het niet alsnog in een andere vorm in het milieu of voedsel geraakt. De vele cosmetica middeltjes zijn daar berucht om. Behalve schadelijke stoffen, bevatten ze nutteloze microplastics die vaak uit de recycle industrie komt en uiteindelijk via ons doucheputje in het riool.
  We hebben nog een lange weg te gaan van bewustwording, een ingang vinden via de politiek is een goede mogelijkheid. De politiek staat zich er op voor dat ze ons vertegenwoordigen, dan moeten we hen wel duidelijk maken wat we willen. Alleen stemmen op de minst slechtste is niet voldoende blijkt. Niet gaan voor minder.

 8. marjan de groot - deuzeman /

  ik heb dit blog doorgestuurd naar de partij voor de dieren. hopelijk doen ze er wat mee, jij verder heel veel succes en ik hoop dat je je missie door nederland kunt voortzetten

 9. marina /

  kunnen we bij de komende gemeenteraadsverkiezingen al op je stemmen of ga je meteen voor landelijk??

 10. john de hollander /

  Geweldige actie na anne loopt hard.
  goede timing voor de verkiezingen mensen bewustmaken van dit soort vervuiling en kiezen voor partijen die het milieu hoog op hun partij programma hebben staan, sterkte

 11. Sanne /

  Als jij een politieke partij zou starten zou ik op je stemmen. IJzersterke campagne voer je hier! Topstuk!

reageer op dit bericht


Click on form to scroll

Archief

> <
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec