20
Feb-2014

Hoe een steentje een struikelblok werd (Nederland Schoon)

blog, zwerfafval   /  

In het kader van ‘als je met een vinger naar een ander wijst, wijzen drie vingers naar jezelf’ steek ik de hand in eigen boezem. Het is hoog tijd om schoon schip te maken, met de billen bloot te gaan, schuld te bekennen, berouw te tonen en (hopelijk) vergeving te ontvangen.

Wat heb ik zo verkeerd gedaan dat ik mezelf hier aan de schandpaal nagel? Ik heb (een stukje van) mijn ziel verkocht.

Hieronymus_Wierix_-_Acedia_-_WGA25736Onder mijn voet heeft zich een steentje naar binnen gewerkt. Dat steentje zit er al geruime tijd. Vorig jaar zomer lag het op mijn pad en met open ogen trapte ik erin. Het steentje is immers klein genoeg om mee verder te lopen. Het is niet scherp, maar scherp genoeg om het te blijven voelen. Het is niet pijnlijk, maar pijnlijk genoeg om er niet voor uit te durven komen. Het is een van de zeven hoofdzonden, het heet Acedia en is het steentje van gemakzucht.

Hoog van de toren blazen kan ik met gemak maar na de eerste ontmoeting met directeur van Nederland Schoon, Helene van Zutphen, blijk ik me gedragen te hebben als een ballon die met zo’n flthwp flthwp flthwp geluid naar de vloer dwarrelt: een slap aftreksel van wat kort tevoren nog een glanzende strakke stuiterbal was. Ik had me nog zó voorgenomen om haar het vuur na aan de schenen te leggen met kritische vragen over de belangen van Nederland Schoon die zo verstrengeld zijn met de belangen van de frisdrankproducenten, de bierbrouwers, de grootgrutters etc. etc. Vastbesloten om me niet zomaar te laten inlijven als ‘Supporter van ……’ zou mijn onafhankelijkheid gewaarborgd zijn en blijven. Bwha! Praatjes voor de vaak, Anne. Totaal bezweken door de charmes van Helene – geen kwaad woord, ze is bijzonder aardig en oprecht in haar belangstelling – spreek ik over niets anders dan de opzet van m’n reis, blote voeten en hoe leuk het is om zwerfafval op te ruimen. Ik voel me vereerd dat Nederland Schoon me wil helpen en naïef als ik soms zijn kan denk ik dat het geen kwaad kan om me door hen te laten sponsoren.

Nederland Schoon krijgt hun logo op mijn website en mag met mij pronken als (jawel) Supporter van Schoon. In ruil daarvoor ontvang ik een doos voor mijn reis ontworpen en gedrukte kaarten; een aantal uren met hun PR-bureau voor een persbericht & perspagina en het mailadres van leuke zwerfafvalopruimers om evt. mee in actie te komen gehuld in – hoe kan het anders – een Supporter van Schoon T-shirt. Over de ruil heb ik niet te klagen, het geeft me wat ik op dat moment nodig heb en ik geef wat ik denk te kunnen missen. Op weg naar huis, oplettende lezers vermoedden het al, trap ik in een steentje.

IMG_3260

Een half jaar later is me pijnlijk duidelijk hoe ik me in mezelf vergist heb. Van onafhankelijkheid is geen sprake, ik voel me aan handen en voeten gebonden. Over Nederland Schoon mag geen kwaad woord over mijn lippen komen want wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. Ssssssst over statiegeld.

Het steentje werkte zich door mijn voet naar boven tot in mijn been, het wurmde zich omhoog en hield zich maandenlang op in mijn buik waar het me behoorlijk zwaar op de maag lag. Het steentje prikte door de wand van mijn hart en ja ik voelde heus wel dat ik gevaar liep maar … Nu zit het steentje in m’n kop en maakt het mijn dilemma alsmaar groter. Ik hoor hoe het langs m’n hersenkronkels rolt en stuitert als een stalen kogel door een flipperkast. Elke ‘toiiing’ en elke ‘piinggg’ klinkt steeds luider om mij aan m’n verstand te peuteren dat het zo niet langer kan. Straks sla ik nog op tilt.

Nederland Schoon is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken en wat de naam doet vermoeden, géén overheidsinstelling. Het is niet een afdeling van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Nederland Schoon is het uithangbord van de zwerfafvalveroorzakers. Anne! Wat zeg je me nou! En met die mensen ging jij in zee?!

Screenshot 2014-02-16 20.49.03

Het steentje is een rotsblok en ik, geplet, lig eronder. Maar… als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Na lezen van dit artikel op de site van Plastic Soup Foundation besluit ik dat het tijd is om mezelf te bevrijden.

Wa5ND

Begrijp me goed, de fout ligt niet bij Nederland Schoon maar bij mij. Ik was te schijterig om kritische vragen te stellen. Ik tekende de sponsorovereenkomst. Ik verkocht mijn ziel, ik censureerde mezelf, ik schaamde me om mijn vergissing toe te geven.

Nu dan. Weg ermee! Ik schud en draai mijn hoofd om het steentje door de rammelende flipperkast te leiden. Met een flinke mep tegen de zijkant van m’n bol schiet het steentje door mijn linkeroor naar buiten en trkrrrrr toing toing toinggg over de keukenvloer rolt het tot stilstand tegen de drempel van de achterdeur. Met een zwiep veeg ik het naar buiten waar het verdwijnt in het grijs van de steentjes op het tuinpad. Nederland schoon? Nee, Anne schoon.

gravel path

Zo, dat loopt een stuk lichter. Nu maar hopen dat ik niet nog eens ergens intrap.

P.S. Voorafgaande aan publicatie heeft de directeur van Nederland Schoon deze tekst mogen lezen.

3

 likes / 21 Comments
Deel dit bericht:
 1. hugo /

  We worden allemaal voortdurend misleid door geld en macht. Moedig als je het ziet. Knap dat je je bevrijdt, en anderen ook dat inzicht meegeeft.

 2. Annette /

  Wauw.. Super knap van je. En wat een kracht!!!!!! xxX

 3. De Verdubbeldame /

  Moedige en goede beslissing hoor!

 4. Neally /

  dANK,WEER IETS GELEERD.
  nEDERLAND SCHOON IS ZO SCHOON NOG NIET…

  YOU STILL ROCK MET JE PRACHTIGE SCHRIJVEN

 5. marian /

  lieve schat , wat ben je toch een kanjer……. ik sluit me aan bij alle REACTIES en, zonder steentjes geen voor-uitgang, geen groei en geen besef dat jij het beste bent dat je overkomen kan ! ♥

 6. Frans /

  Anne je hebt karakter en vergissen is menselijk.

  Ik sta achter je .

 7. Gideon /

  That’s the spirit ! Goeie actie en een goed verhaal. Petje af.

 8. Gerrie van Deuren /

  Een genot om jouw stukje te lezen, maar een Bittere nasmaak door de Onthulling over nederland schoon. GOed bezig, anne!

 9. Bob Stultiens /

  Hoi Anne, fouten maken mag. Doet iedereen elke dag. En nog wel vaker per dag ook. je “fout” toegeven, is een teken van sterkte, van kracht. Om in jouw termen te blijven: ik heb een rotsvast vertrouwen in je dat je de reis vervolmaakt.

 10. jacolien /

  You rock!

 11. PlasticMinimalist /

  Mooi en belangrijke post Anne! Voor mij ook leerzaam, want was niet bekend met de achtergrond van Nederland Schoon. Heerlijk voor je dat je nu dat rotsblok kwijt bent. Geniet van je lichtere kilometers!

 12. Dorothé /

  Respect Anne!!! Ik had je al hoog, maar nu nog meer. Ik hoop dat je niet meer steentjes hebt die je nog dwarszitten en dat je spoedig weer on the road bent.

  Groetjes,

  Dorothé

 13. Craut Conny /

  Hier in België is het net hetzelfde plaatje. FOST (het overkoepelend orgaan voor zowel de productie en promotie van wegwerpverpakking, als het ophalen en recycleren ervan) is bij ons hoofdsponsor van OVAM (Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij én een overheidsbedrijf). Voor 1.37 miljoen euro zwijggeld wordt jaarlijks de kas van OVAM door FOST gespijsd. Belangenvermenging alom. De lobby is ook hier sterker dan de stem van het volk.

 14. Ellen /

  Wat een Goed stuk heb je weer geschReven. Ik snap je volledig: als je in de PlastIc-soEp-voorkombranche zit, is daarvoor weinig geld beschikbaar. Ook mijn gemeente Gebruikt Geld van Oa NedVang om de Binnenstad kauwgomvrij te mAken. ‘If you can’t beat them, join them’, noemt men dat in De marketing en bedrijfseconomie. Maar Rondom principiele kwesties gaat dat niet op. Goed dat je het juk van je hebt afgeschud. bedenk dat het zo ook werkt met de grote ketens in de 3e wereldlAndEn. Afhankelijk zijn ze van cocacola en macdonalds.

 15. Sanne /

  Stukje bij ‘steentje’ kom je er wel. ‘Fouten’ maken is menselijk. Net zoals ergens intrappen zonder dat je er erg in hebt. Of met een blok aan je been zeulen… Maar van je fouten leer je en daar word je uiteindelijk ook weer wijzer van. Vind het in ieder geval ‘kei’knap dat je dit hier zo hebt durven zetten. Dat die vederlichtheid je maar naar mooie nieuwe wegen mag laten fladderen!

 16. Hans Verbeek /

  Soms sluit je in het heetst van de strijd een monsterverbond. Nu is helene geen monster, maar ik snap dat nederland schoon toch niet je favoriete bondgenoot is.

  Ik ben inmiddels ook weer terug bij af.
  Zullen we samen de draad weer eens oppakken (over 4 weken)?

 17. esther /

  Zo trots op je!!!!

 18. John de Hollander /

  Vanuit ergernis gaan doen waarvoor je staat. Zwerfvuil opruimen en natuurlijk omdat het probleem zo groot is kun je wel wat hulp gebruiken. Heel logisch, misschien leuk om samen Te werken

 19. Yvonne Nooy /

  Och ij maar een mens bent. Neem het jezelf niet Al te kwalijk. Je bent nu weer bevrijd van die steen. Veel sterkte met je opruiming en je depressie!!

 20. Benjamin lochtenbergh /

  anne, dit was ongetwijfeld veel moeilijker dan al lopend zwerfvuil oprapen.top!

 21. marjan de groot - deuzeman /

  wat een ontboezeming en wat een schrijftalent. Goed dat je erachter kwam, dat Nederland Schoon helaas kennelijk niet zo schoon is als je zou denken. maar je bent bevrijd van je ‘steen’ en ik hoop dat je je missie kunt volmaken. succes

reageer op dit bericht


Click on form to scroll

Archief

> <
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec