12
Feb-2014

Het kind van uw rekening heet Statiegeld

blog, zwerfafval   /  

Vóór de zomer van 2014 beslist staatssecretaris Mansveld (van Milieu nota bene!) over de afschaffing van statiegeld op grote PETflessen. Je weet wel, die flessen die je zelden in de goot vindt omdat mensen ze na gebruik inleveren bij de flessenautomaat, in tegenstelling tot de ontelbare plastic flesjes die overal zwerven.

IMG_3168Wie zijn de voorstanders van afschaffing van statiegeld? Dat zijn de fabrikanten van frisdrank & bier en de fabrikanten en verpakkers van plastic. Dat snapt iedereen.

Wie zijn de voorstanders van behoud en uitbreiding van statiegeld? Dat zijn de mensen die dagelijks de rotzooi opruimen. Dat zijn de mensen die de kosten van al dat opruimen betalen. U en ik dus. Want de kosten voor het opruimen van zwerfafval komen voor rekening van de gemeenschap (U en ik) en de gemeenschap (U en ik) brengt die kosten (terecht) in rekening bij de inwoners: gemeentebelasting. Jawel. U, die nooit een flesje of blikje of snoeppapiertje op straat gooit, U betaalt de rekening. En die rekening is vele vele vele malen hoger dan wat het U (en mij) zou kosten als de staatssecretaris zou besluiten om het statiegeld te behouden en uit te breiden.

IMG_3169

Wie is bij afschaffing van statiegeld het kind van de rekening? U raadt het al. De pineut dat bent U en dat ben ik en dat zijn Uw kinderen (ik heb ze niet).

U betaalt namelijk niet alleen de kosten voor het opruimen van de flesjes die in de goot zwerven. U betaalt ook de kosten voor het schoonmaken van de riolen, de grachten, de kanalen, de sloten, de rivieren, de meren en (te laat al) de zeeën en de oceanen, het water uit Uw kraan.

U betaalt de kosten voor de koeien, de schapen, de paarden, de varkens en de kippen die het plastic eten dat in het weiland terechtkomt en in het voer, de gehaktbal op Uw bord.

IMG_3164U betaalt de kosten voor de vogels, de zwanen en de eendjes, de dolfijnen, de vissen, de vissticks op Uw bord.

U draait op voor de kosten voor de mais, de tarwe, de rogge, de boterham op Uw bord.

U betaalt de rekening voor de kosten voor de apotheek, de huisarts, de dokter, de specialist, de begrafenisondernemer… het is Uw kind, straks in die doodskist op Uw bord.

O jee, dat had ik niet mogen zeggen. Dat gaat te ver. Nu haakt u af. Spotten met de dood van Uw kind… nee, dat kan echt niet.

Ik beloof U dat ik het niet meer zal doen. Als U de petitie tekent waarmee U zich uitspreekt vóór behoud en uitbreiding van statiegeld. Deal? Deal.

logo_twitter

Meer doen? Doe het samen. Raap elke dag 1 stuk zwerfafval van straat en ruim het op. Zet Uzelf er mee op de foto en plaats die foto op twitter met de hashtag #zwerfie.

Meer weten? Op de site van PlasticSoupFoundation ontdekt U veel. Uw kind kan terecht op een eigen site PlasticSoupFoundationJunior.

 

 

 

1

 likes / 0 Comments
Deel dit bericht:

reageer op dit bericht


Click on form to scroll

Archief

> <
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec