15
Oct-2013

Eilandgasten

blog   /  

Halve dagen in de steeds frissere buitenlucht levert telkens onverwacht leuke ontmoetingen op. Een pasgetrouwde zeeuwsekustmarathonner en zijn yoga-eega bijvoorbeeld, bij wie het heerlijk toeven is in Rhoon. In de ochtend erna drie jongedames uit groep 8 van de Don Bosco-school die tussen de middag naar huis fietsen en mij in het passeren herkennen “U bent van het journaal!” (Het was SBS6 Hart van Nederland maar een kniesoor die daar op let.) Gezellig kletsend rijden ze een stukje met me mee. Ze vinden wat ik doe “vet” en besluiten dat ze hun meester zullen vragen of ze een stukje over me mogen schrijven. Ik voel me reuze vereerd.

hooi anne hoe gaat het hardlopen? wij kwamen u tegen weet u nog? wij zijn nu een berichtje aan het schrijven voor de school krant :) groetjes Floor, Hanna en Danique

Even verder ontmoet ik een groepje jongens die mij de weg vragen (haha) naar een of ander bejaardenhuis, “… maar dan worden u voeten toch vies” zegt er een bedenkelijk. Ik toon hem m’n voetzolen – door fris nat gras gelopen dus brandschoon – maar zijn gezichtsuitdrukking verandert niet.

Net voor ik de oversteek over de Oude Maas waag, een wegwerker: “Hee u was op de radio!” Ja dat was ik.

Aan de Spijkenisse kant van de brug word ik gebeld door Vliegende Vrouw Marloes voor een interview. Al telefonerend ontmoet ik twee ijverige prikkers in uniform die de winkelstraat schoonhouden. Even een kletspraatje als collega’s onder elkaar zogezegd.

Verdwalend door de wirwar van woonwijken is er een lieve jongen – type Ciske de Rat – die met me meeloopt tot ik weer op het juiste pad ben aanbeland.

Na een heerlijk huiselijk verblijf met behalve een lieve gastvrouw nog twee honden, een stuk of wat kippen, kuikentjes en een konijn aan de buitenrand van het Helmond van Zuid-Holland (niet door mij bedacht maar door de Spijkenissers zelf) steek ik over naar de Hoeksche Waard. Buitendijks en binnendijks door de Beijerlandse regen regen regen is er niemand die verlegen is om een praatje, ook ik niet.

foto (1)Gezinnen zijn hier groot zo wordt mij herhaaldelijk gewezen. Het stel waar ik logeer in ‘het grootste dorp van de Hoeksche Waard’ is er niet zo een maar heeft niet lang geleden wel hun eerste kind gekregen. Nog even wennen voor hun én voor mij.

foto (1)


Over de dijk in de zon raap ik het zootje bijelkaar. Ergens langs een rotonde stapt een oudere dame van haar fiets om me de weg te wijzen. Een dikke tien minuten later weet ik alles. Ze is vrijwilligster bij demente bejaarden en zelf nog maar 72, boordevol plezier en dadendrang. Haar kleinkinderen verzekeren haar dat zij nooooooit een blikje of flesje langs de weg gooien. We lachen er samen hartelijk om.

Westmaas is een prachtige puinhoop van warmte en stoer waar Jan en alleman de deur platloopt en buren elkaar de reddende hand toesteken als het nodig is. Als iemand ooit een bewijs van vrouwenpower zoekt, híer moet je wezen.

Water met bakken naar beneden. Wind zo sterk dat ik er tegenin kan en moet leunen om niet van de dijk geblazen te worden. Ik waai over lange rechte wegen waarlangs suikerbieten hoog opgetast liggen. Eén hapje dan. Crisis komt in vele vormen maar zelden zo overrompelend gemeen als bij sommigen. Het gaat jullie niet aan hoor, maar het zijn zo van die dingen die me tot nadenken stemmen terwijl ik onder de regendouche sta warm te worden. Hoeveel veerkracht iemand heeft wordt zelden tot op het laatste rekje getest, het zijn weinig (en toch verrassend veel) mensen die de alleruiterste rekbaarheid gevoeld hebben en terugveren. Ik zie, voel en ontdek hoe geleefd wordt. Eventjes een glimp voordat ik verder trek.

Het mediacircus trekt mee. Interviews voor radio en kranten… de schrik is er af en wat overblijft is verwondering. Wat of er zo bijzonder aan is, is me niet helemaal duidelijk. Ik begrijp best dat er niet veel zijn die zoals ik een rondje Nederland lopen en dat mijn bezigheid daarom opvalt. Maar tegelijkertijd is wat ik doe zó gewoon en zó simpel. Iedereen kan het. Lopen, bukken, oprapen.

foto(22)In Mookhoek regent het pijpestelen en toch weer een mevrouw die me vanonder haar regenkapje een goede reis wenst, “ik las over u in de krant en nu zie ik u hier zowaar lopen”. Ze woont haar hele leven al in dit mini-dorp en is er heel content mee. Mooi toch.

.
foto(12)Dat er in de Hoeksche Waard meer gebeurd dan suikerbieten oogsten en bidden ontdek ik als ik aanbel bij Joke die ongevraagd direct opent met “Kom maar mee, hier is de kliko. Nieuwe tasjes heb ik voor je. Wil je wat drinken of een boterham? Kom binnen en ga lekker even zitten.”
Een uur later weet ik dat er zoiets is als een theaterschuur in Numansdorp waar door bewoners zelf een operavoorstelling wordt opgevoerd, de Driestuiversopera, en wie speelde er in mee? Precies. Met een vrolijk hart en een lijstje met plaatsnamen waar Joke nog wel mensen kent op zak duik ik de Kiltunnel in. Dag Hoeksche Waarders, het was me wat.

 

 

 

0

 likes / 5 Comments
Deel dit bericht:
 1. Dorothé /

  Je noemt alleen de regen als minpuntje verder alleen maar pluspunten lees ik. Toch lijkt het me wel pittig iedere dag on the move, iedere dag nieuwe mensen, dingen etc. Goed dat je een blog hebt om bij de dingen stil te staan. Ik wens je nog veel goede pleisterplaatsen toe.

  groetjes,

  dorothé

 2. Sandra /

  Hup Anne,

  Elke keer als het de afgelopen tijd regende moest ik aan je denken. Super hoor wat je doet! en een leuk stukje:)

 3. Lindemarie /

  Ha Anne, wat leuk dat je ons genoemd hebt in je blog! En dat je van de Hoekse waard hebt genoten! Veel succes!

 4. Sanne /

  “Wat of er zo bijzonder aan is, is me niet helemaal duidelijk.”…. MIj wel. Jíj bent bijzonder. Niet alleen omdat je dit doet, maar hóe je dit doet! Gewoon als jezelf, zonder opsmuk of ingestudeerde zendelingendrang. Te midden van het mediacircus ben jij geen circusbeer, maar een gewoon iemand die zonder trucjes eerlijk en recht voor zijn raap is. Dát is bijzonder. Je doet dit voor jezelf en laat daarbij heel veel andere mensen glimlachen.

 5. Yvonne /

  Leuk verslag weer van je dappere reis! Balen van die regen…

reageer op dit bericht


Click on form to scroll

Archief

> <
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec