09
Jul-2014

Pukkeltjes van inspiratie

blog   /  

Ze zat in de trein, vorig jaar oktober, en las over me in een artikeltje in de Spits en dacht: “Als ik boeker was voor Inspiration Shot zou ik haar uitnodigen om te komen vertellen”. In het voorjaar gaat de telefoon: “Hallo Anne, met Nathalie Roovers. Ik ben booker voor Inspiration Shot en wil je vragen of je interesse hebt om op ons podium te komen vertellen over Annelooptlangzaamhard.” Wow. Ho. Ho eens even. Wat overkomt me nou? Het duizelt me, is dit leuk? of is het leuk! Mag ik er even over nadenken. Dat mag.

Wat Nathalie niet weet is dat ik stiekem een plaatje in m’n hoofd heb dat ik op het toneel van Stand-up Inspiration (de Amsterdamse versie van Inspiration Shot) met een weergaloos supercool flitsend optreden het publiek omver sta te blazen. Ja ja, mijn wereld van waanidee kent geen grenzen. Het is allemaal de schuld van Peter. Hij treedt aan de lopende band op en verleidt mij om dat ook te willen. Wat daar bij mij aan ten grondslag ligt mag Freud weten, die heette toch Joost van voren?. Als ik hem (Peter bedoel ik, niet Joost) vertel over het aanbod van Nathalie geeft hij me de raad om mijn verhaal vooraf vooral op papier te zetten en me goed voor te bereiden. Terwijl hij dat zegt flitst door m’n hoofd “Ach welnee Anne, dat heb jij helemaal niet nodig”. Peter licht toe waarom hij me aanraadt niet voor de vuist weg te praten: “Geloof me, mijn optreden is het schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. Achteraf ben ik er blij om want het is een prima leerschool geweest. Ik weet nu dat kennis hebben van het onderwerp niet automatisch leidt tot een spetterend verhaal. Kijk zelf maar hoe ik afging.” SUI-Toomler-december-2011-1-1024x682 Uit ongeloof volg ik de link naar de videoregistratie van zijn podiumdebuut. En ja hoor, ik zie hem stotteren en stoethaspelen zoals ik hem niet eerder zag. Is dit dezelfde Peter die ik vorig jaar in Dordrecht zag opereren als volleerd media-tijger, ‘mister Klean’ die elke vraag moeiteloos pareert, feiten en cijfers uit z’n mouw schudt en het gesprek naar zijn hand zet zodat zijn boodschap helder naar voren komt? De tegenstelling had niet groter kunnen zijn. Ik knoop het in mijn oren.

Maandag 19 december dan toch mijn vuurdoop gehad… voor ‘t eerst spreken voor publiek.
En dan nog wel in Toomler! – See more at: http://www.kleanworldwide.nl/standup-inspiration-sui37/#sthash.ss4DhKqp.dpuf
Maandag 19 december dan toch mijn vuurdoop gehad… voor ‘t eerst spreken voor publiek.
En dan nog wel in Toomler! – See more at: http://www.kleanworldwide.nl/standup-inspiration-sui37/#sthash.ss4DhKqp.dpuf

Ook Wout van Wengerden heeft een aandeel in mijn fantasie. In zijn zoektocht naar wat het leven inhoudt gaat Wout geen uitdaging uit de weg, sterker nog hij zoekt ze opzettelijk op. Zo besluit Wout dat hij het podium zal beklimmen in de Stand Up 1-minuut serie (naast de geprogrammeerde 10 minuten sprekers is er ruimte voor spontane 1 minuut sprekers uit het publiek). Als oefening in kwetsbaarheid zogezegd. Dit minuutje wekt de indruk dat het voor Wout een fluitje van een cent is, maar… net als ieder ander kent hij twijfels en angsten en ook Wout heeft momenten waarop hij zich voelt als een vis op het droge die bang is dat ‘ie de moord stikt.

Optreden bij Inspiration Shot. Zal ik wel, zal ik niet. Wat heb ik in hemelsnaam te melden, wie zit er op mijn verhaal te wachten, hoe komen mensen erbij dat ik ze kan/wil/zal inspireren? Het is mijn overtuiging dat wat ik doe doodgewoon is. Mensen die me telkens maar weer zeggen dat het heel bijzonder is geven me de kriebels. Ik kan er niet mee uit de voeten. Het voelt alsof er van mij iets verwacht wordt, een of ander kunstje. Hoe vaker ik het te horen krijg “O Anne, je bent een inspiratie”, hoe harder ik tegenspartel. Blijkbaar raakt het aan iets waar ik van in de war raak. Hm een interessant gegeven, zal ik het durven te onderzoeken? Uiteindelijk is het de nieuwsgierigheid naar mijn eigen weerstand die maakt dat ik Nathalie terugbel en ja zeg. Ja, ik wil wel 8 minuten komen vertellen.

Zorg dat je voorbereid bent Anne, spreek ik mezelf streng toe. Neem het advies van Peter serieus en laat je door jezelf niet foppen, het publiek mag nog zo tolerant zijn het is wel zaak dat je verhaal een zekere mate van entertainment in zich heeft. Geen opsomming van en toen en toen en toen. Geen ellenlange verhandeling over de ins en outs van zwerfafval en ook niet van dat eenzijdig gedoe over lopen en hoe leuk dat wel niet is, dat bewaar je maar voor je hardloopvriendjes. In de dagen voor dé dag begin ik te schrijven. Stukje hier, regel daar, opmerking zus, aanwijzing zo. De tijdsbeperking van 8 minuten maakt het niet eenvoudig en mijn overtuiging dat wat ik doe niks bijzonders is helpt ook al niet.

ishot140707-4027In de trein op weg naar Nijmegen leg ik de laatste hand aan de tekst en repeteer ik een paar keer zachtjes voor me uit pratend om er zeker van te zijn dat de klok klopt. De locatie is wat ik me er van had voorgesteld: een zaaltje met achterin een bar en een bescheiden podium, knus maar niet te huiselijk. Er is tijd om de vrijwilligers van de organisatie te ontmoeten en kennis te maken met de overige sprekers. Sommigen zijn geoefend, anderen doen het net als ik voor de allereerste keer. Ik voel me op m’n gemak terwijl tegelijkertijd de spanning steeds meer bezit van me neemt. De zaal stroomt vol. Het wordt warmer en warmer en warmer… De presentator komt op.

ishot140707-4239

Yeeehaaaaa!!!!!!! Hoppa!!!!! Wauw, wat was het leuk!!!!! Geweldig!!! Hoe bestaat het!!!! Het publiek lag in een deuk. Ze zongen voor me (ik ben jarig) en het applaus is oorverdovend. Verbijsterend. Hieperend stuiter ik in het donker samen met Nathalie over straat op weg naar huis, haar huis want dat is waar ik mag overnachten. Jeetje wat een verrassing. Ik had er werkelijk geen benul van dat mijn optreden zulk een effect zou hebben. Lachen, ze moesten lachen. Nou ja zeg. Prachtig. Wat een feest.

Even een tikkie terug want er ging iets aan vooraf. Alle voorbereiding ten spijt besluit ik halverwege de voorstelling om het script om te gooien. De eerste helft blijft staan de rest moet anders. Naast me zit een man met wie het gezellig praten is, mijn oren zijn gespitst op wat er ten tonele wordt gebracht en mijn handen zijn druk met het bewerken van de tekst op het scherm van m’n smartphone. Zo komen de vaardigheden uit m’n vorig leven als secretaresse nog eens van pas. Nog even duik ik de gang op om de nieuwe tekst door te fluisteren, de bedoeling is dat ‘ie niet langer uitpakt dan de oorspronkelijke. Ik ben er niet helemaal gerust op maar veel tijd om daar nog aandacht aan te geven heb ik niet want mijn voorganger is al 6 minuten op dreef. Ik beweeg me langs de rand van de zaal naar een hoekje naast de bar. Nathalie straalt me bemoedigend toe, aan pret geen gebrek en dan overspoelt het me… een golf adrenaline waardoor m’n hart zó hard klopt dat ik er niet omheen kan. Bonk bonk bonk, bonk bonk bonk. Zonder het te beseffen grijpt m’n hand naar m’n keel, wat is dit!? Het is pure onvermengde opwinding. De introductie door presentator Jochanan Westra – talentvolle man, hij improviseert met fijn gevoel voor
humor en drama – roept in mij de herinnering op aan de spreekstalmeester in het circus: Hooggeëerd publiek, ik vraag een daverend applaus voor…. Anne! Van! Dalen!

ishot140707-4243Nu zijn jullie natuurlijk stiknieuwsgierig naar hoe het eruitzag en ik zelf eerlijk gezegd ook, maar dat vergt even geduld. De mensen van N1 werken zich een slag in de rondte om de opnamen te bewerken voor publicatie, zodra zij klaar zijn en de link in de lucht is zal ik het luid en duidelijk verkondigen zodat jullie zelf een oordeel kunnen vellen. [hier komt dus z.s.m. de link naar de videobeelden]

Nagekomen bericht (aug 2014): Helaas helaas helaas is gebleken dat door een technische misser de video-opnamen geheel mislukt zijn. Wat ik zei en deed om de mensen in de zaal die avond aan het lachen te maken blijft gehuld in raadselen. Misschien maar goed ook. ; )

De foto’s zijn gemaakt door René Wouters, dat geldt ook voor die van Peter’s optreden in Toomler trouwens.

 

Wat een grote namen hebben daar gestaan op dat podium…. Laat ik maar geen namen noemen want je zult net zien dat die ene die ik vergeet te noemen net dit blogje leest…
Dat van die grote namen had ik beter niet kunnen weten want terwijl ik daar vers op het podium stond -na een stuiterende introductie van Hans Sibbel- klonk er een stemmetje in mijn achterhoofd: “wie denk je wel dat je bent dat jij hier op dit podium mag staan”. Shit, dat was heel slecht getimed van dat stemmetje…. Ik begon te hakkelen en kwam niet meer uit m’n woorden. Ik moest toen tegenover het publiek bekennen dat het toch wel heel anders is om op ‘t podium voor publiek te staan dan thuis tegen de kat te praten. Gelukkig brak dat het ijs. Ook al kwam ik niet meer zo op dreef als tegen de kat, toch heb ik m’n boodschap wel over kunnen brengen. De gevolgen van zwerfafval; het vergiftigen van onze voedselketen. En dat als je zwerfafval opruimt, je elke dag de wereld een stukje beter achterlaat dan dat je hem tegenkomt, een veel geuite hoop van mensen als ze deze wereld gedwongen moeten verlaten. Tja, en dan is het te laat… – See more at: http://www.kleanworldwide.nl/standup-inspiration-sui37/#sthash.ss4DhKqp.dpuf
Maandag 19 december dan toch mijn vuurdoop gehad… voor ‘t eerst spreken voor publiek.
En dan nog wel in Toomler! – See more at: http://www.kleanworldwide.nl/standup-inspiration-sui37/#sthash.ss4DhKqp.dpuf
Maandag 19 december dan toch mijn vuurdoop gehad… voor ‘t eerst spreken voor publiek.
En dan nog wel in Toomler! – See more at: http://www.kleanworldwide.nl/standup-inspiration-sui37/#sthash.ss4DhKqp.dpuf
Maandag 19 december dan toch mijn vuurdoop gehad… voor ‘t eerst spreken voor publiek.
En dan nog wel in Toomler! – See more at: http://www.kleanworldwide.nl/standup-inspiration-sui37/#sthash.ss4DhKqp.dpuf

1

 likes / 4 Comments
Deel dit bericht:
 1. PlasticMinimalist /

  Geweldig verhaal Anne! Ik kijk uit naar het filmpje!

 2. Ellen /

  Wat gaaf! Super om te horen dat het zo gOed is gegaan. Stoer van je om “ja” te zeggen. Ik Ben heel benieuwd!

 3. Sanne /

  Anne! Ik heb het filmpje nog niet gezien, maar nu al ben ik supertrots op je! Jouw reis is voor jou gewoon, maar al die ‘poespas’ eromheen zeker niet! En toch doe je het maar ‘effe’. Een kanjer ben je! Maar dat wist je al :-) Nog even en die musical die gaat er echt komen ;-)

 4. marina /

  nou, dat klinkt veelbelovend, ik wacht met spanning die video af: anne, het inspiratiekanon ;-)

reageer op dit bericht


Click on form to scroll

Archief

> <
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec