24
Oct-2013

Thuis in Brabant

blog   /  

imageHoe een rivier verschil maakt. Op de pont van Kop van ‘t Land naar Werkendam begint het al: ik ontmoet er Wim die zijn zus in Dordrecht bezocht en nu op de terugweg is naar even voorbij Tilburg, op de fiets. Een dikke 100 kilometer. Dat doet hij vaker, veel vaker. In de paar minuten dat we zij aan zij op het pontdek staan en de Merwede oversteken vertelt Wim het hoe en waarom van het vele fietsen dat hij doet. Voor ik goed en wel bekomen ben van de indrukwekkendheid van dat verhaal zwaait hij een been over  de stang en racet hij ervandoor. Als ik in de buurt ben mag ik op de koffie komen in het tuinhuisje waar hij woont, reken maar dat ik ‘m daar aan houd!

Hier aan de overkant ben ik in Brabant beland, de Biesbosch welteverstaan, een bijzonder nat stukje Brabant en een gebied waar veel werk verzet wordt. Zware machines rijden af en aan, bruggenbouwers, slotengravers, dijkendichters zijn hier bezig met ruimte te maken voor de rivier. Hoe dat wat ontembaar is toch getemd gaat worden door ons, eigenwijze waterlanders die we zijn, is te lezen op de site van Deltanatuur. Hier – net als in de Hoeksche Waard trouwens – is de politiek van het (ont)polderen aan de orde van de dag, letterlijk. Ik weet er weinig of niets van en laat het uit m’n hoofd om er een mening over te hebben. Buk en stap, buk en stap is al wat ik doe.

foto (5)Zomaar van Zuid-Holland naar Brabant gelopen. Bij het schrijven van dit bericht (24-10) heb ik bijna driehonderd kilometers afgelegd. Hoe wonderlijk is dat!

Elke dag opnieuw verbaast het me dat ik dit doe, dat mijn hersenspinsel werkelijkheid is geworden, dat ík bezig ben met wat me gelukkig maakt. Mijn dagen zijn zo simpel als maar zijn kan: wakker worden, mail en twitter lezen, opstaan, ontbijten, inpakken, lopen lopen lopen, aanbellen en kennismaken, douchen, eten, kletsen/bloggen/bellen, naar bed, nog even wordfeuden, slapen.

schouderstandLangzaamaan dan breekt het lijntje niet. In gemeente Alphen-Chaam hebben ze het goed begrepen, Cittaslow heet het hier (ja sommige Brabanders spreken een aardig mondje Italiaans-Engels) en ze zijn er terecht verguld mee. In Chaam tref ik het met een introductie in iyengar yoga gegeven door uiterst ervaren beoefenaarster en docente Annemieke bij wie ik mag logeren. Heel anders dan de Bikram yoga die ik in Den Haag gewend ben en ook heel anders dan de Do-in les in Zevenkamp. Langzaam rekken en strekken we heel ons lijf met voor mij als persoonlijk hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk: de schouderstand, waarbij ik – geholpen door Annemieke – met m’n benen kaarsrecht in de lucht ondersteboven sta. Denk nu niet oh dat is een makkie want dat deden we op de lagere school bij de gymnastiekles al, want om het op de juiste yoga-manier te doen is echt zo simpel niet. Zwaar onder de indruk lig ik een uurtje later in bed bij te komen van deze belevenis.

foto (1)Onderweg naar Alphen loop ik langs de Bredaseweg, zoals de andere provinciale wegen die ik heb ontmoet zijn ook hier de bermen bezaaid met zwerfafval dat door automobilisten is ‘weg’gegooid. De afvalspecialist bij de gemeente Alphen-Chaam heeft het er druk mee om alle partijen te overtuigen van de noodzaak om hier iets tegen te beginnen. De provincie heeft geen tijd/geld/zin om vaker dan 1 of 2 keer op te ruimen, automobilisten laten zich door niets of niemand iets zeggen “dat maak ik zelf wel uit” en de gemeente zelf doet wat ze kan op de jaarlijkse opschoondag, met scholieren, met halt-klanten en ook probeert ze bewustwording te kweken o.a. door borden langs de weg “hou het schoon”. Hoe (plastic) zwerfafval onderdeel is van een langere keten die uiteindelijk bij u en bij mij uitkomt is iets waar ik binnenkort meer over kan vertellen.

Specifiek voor de omgeving rondom Alphen-Chaam is een heel ander probleem: in de bossen worden regelmatig grote partijen xtc en andere drugs gedumpt. Omdat het chemicaliën en gifstoffen zijn kunnen die alleen door specialisten opgeruimd worden. De kosten daarvoor liggen bij de gemeente op wiens grondgebied de rotzooi aangetroffen wordt, tienduizenden euro’s per jaar. Onder het genot van een pannenkoek met stroop – ja, een mens moet ook een hapje eten nietwaar – wisselen we ervaringen uit en bespreken we mogelijke oplossingen. Onze conclusie: zwerfafval is een hardnekkig fenomeen maar er zijn steeds meer mensen die het opruimen dus er is wel degelijk hoop. Als alle onzichtbare opruimers hun schroom opzij schuiven en tevoorschijn komen zal te zien zijn met hoevelen we zijn. Honderden, duizenden, miljoenen mensen die elke dag een beetje zwerfafval oprapen net zo lang tot er niets meer ligt.

foto (32) foto (14)

Van Alphen-Chaam naar Goirle mag ik over het spoor. Nou ja spoor. Het Belse lijntje was ooit bedoeld als verbinding tussen Turnhout en Tilburg maar is nu kaarsrecht fietspad en, voor de lopers onder ons, onderdeel van de stratenloop die in Baarle-Nassau jaarlijks door atletiekvereniging Gloria georganiseerd wordt in augustus. Het mooie lijntje is zo mooi niet van dichtbij want ik haal er met gemak nog ruim 2 kilo aan ‘gezonde tussendoortjes’ en ‘verfrissende dorstlessers’ uit de bermen links en rechts.

foto (7)In de herfst vallen de blaadjes van de bomen en niet alleen dat, ook het complete assortiment aan noten stort zich met ware doodsverachting ter aarde. Kraak, ritsel, plof en pok hoor ik telkens om me heen de eikels, beukennootjes en kastanjes vallen. Niet voor niets heet de Eikenlaan de Eikenlaan… toch?

foto (2)

 

 

3

 likes / 6 Comments
Deel dit bericht:
 1. Karel Slot /

  Het lukt niet meer om met negeren van zwerfafval een Rondje Zevenhuizerplas te doen Anne. Dat is jouw schuld!!!

  • Anne van Dalen /

   Hoog tijd om een ander rondje te lopen Karel. Eén waar geen sprietje zwerfafval te bekennen valt… een nieuwe uitdaging!

 2. Bernadette /

  Mooi verhaal anne! Leuk de kop van het land daar heb ik ook weleens gelopen. Vanaf nu zal ik geen herkenningspunten meer hebben op je looptocht. Bijzondere mensen ontmoet je, wat een ervaring zal dit zijn voor de rest van je leven. Je hebt mij ook weer inspiratie gegeven om lekker te gaan sporten! deze zondag loop ik rondje dordt :) nog niet op je blotevoetenschoenen. daar moet ik echt nog aan wennen. zet ‘m op!
  Bernadette

 3. Sanne /

  Soms is het leven zo heerlijk simpel. Je moet alleen het lef hebben om die ‘simpelheid’ uit te durven voeren. Maar als je dat doet, dan komen er de mooiste avonturen uit. Wonderlijk!

 4. Dorothé /

  Geweldig die contrastfoto’s. Eigenlijk hoop ik op een kaboutertje of andere paddenstoelbewoner onderweg die je ook een beetje helpt.

  groetjes,

  Dorothé

 5. Bruun /

  Hey Anne,
  Mooi weer OM TE LEZEN WAT JE ZOAL ALLEMAAL MEEMAAKT EN WAT EEN KILOMETERS HEB JE INMIDDELS GEMAAKT
  hEEL VEEL SUCCES gR. bRUUN

reageer op dit bericht


Click on form to scroll

Archief

> <
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec